Airco bijvullen, maar waarom eigenlijk? Gevolgen van te weinig vulling

Waarom moet de airco van mijn auto bijgevuld worden? Die vraag krijgen wij regelmatig gesteld bij periodieke checks, zoals onze wintercheck, zomercheck of grote beurt. In dit artikel leggen we het je uit.

Werking auto-airco
De airconditioning van een auto is vergelijkbaar met de werking van een koelkast. Het is een gesloten systeem waarin zich koudemiddel en compressorolie bevinden. Het koudemiddel en de compressorolie worden door een compressor door het systeem rondgepompt. Het koudemiddel zorgt ervoor dat er warmte aan de omgeving kan worden onttrokken, terwijl de compressorolie zorgt ervoor dat het systeem en de compressor voldoende gesmeerd is.

Het verschil met een koelkast is de aandrijving van de compressor. In een koelkast bevindt de compressor zich in een volledig gesloten systeem. De compressor van een auto-airco wordt echter aangedreven door de motor van de auto. Daarvoor is een externe aandrijving benodigd, zoals een roterende as met een tandwiel, die zich buiten het gesloten systeem bevindt. Dat betekent dat het systeem niet 100% gesloten kan zijn.

Op jaarbasis verliest een auto-airco daarom zo’n 10 tot 15 procent van zijn vulling. Als een airco langere tijd niet wordt gebruikt, worden de afdichtingsringen bij de aandrijvingsas niet gesmeerd en zal de lekkage verergeren.

Gevolgen van te weinig vulling
Het gevolg van te weinig koudemiddel of te weinig compressorolie is dat de airconditioning minder efficiënt zal werken en dat de airco een brommend geluid maakt. In het ergste geval zal de aircocompressor warmlopen en kapotgaan waardoor een dure reparatie of vervanging nodig is.

Hoe weet je of airco leeg is?
Natuurlijk wil je graag weten wanneer je airco bijgevuld moet worden. Dit is echter niet zomaar te meten: vaak behoudt de airco nog gewoon zijn koelende werking. In moderne auto’s is er soms een waarschuwingslampje aanwezig dat gaat branden als er weinig druk is, maar niet iedere auto is daarvan voorzien.

Zelf airco bijvullen?
Het is niet mogelijk om zelf de airco van je auto bij te vullen. Het systeem werkt namelijk onder hoge druk, tot zo’n 20 bar. Het bijvullen van de airco moet aan strenge eisen voldoen die zijn vastgelegd in Europese verordeningen. Voor het werken met koelsystemen zijn bovendien certificaten benodigd waardoor je niet zomaar zelf aan de slag kan. Laat daarom ieder jaar je airconditioning controleren door een erkende garage.

Airco laten bijvullen
Het bijvullen van de airco is werk voor de specialist zoals een merkdealer. Voor het beste resultaat maken we eerst de airco van je auto volledig leeg. Vervolgens vullen we precies de juiste verhouding en hoeveelheid koudemiddel en smeerolie toe zodat je zorgeloos de zomer tegemoet kunt.

Snel weten waar je aan toe bent?
Wil je snel weten waar je aan toe bent? Door onze kentekencheck kun je snel zien waar je in jouw omgeving voor een vaste prijs de airco kunt laten bijvullen!

Alles Op Vier Wielen - Autofotogratie

Alles Op Vier Wielen heeft een kloppend hart voor autofotografie. Dat doen wij met veel passie voor mens én machine.
 

Alles Op Vier Wielen is een vertrouwd adres voor auto fotografie in ’t Gooi en ver daar buiten. Samen bezoeken mijn zoon Robert en ik regelmatig auto evenementen / showrooms en leggen dat vast met onze camera's. 

De gastvrije en persoonlijke benadering van onze professionele autofotografie versterken het familiegevoel binnen het bedrijf.  Wij doen dat - in een ontspannen en ongedwongen sfeer- om alles zo aangenaam mogelijk te maken. 

 
 
Robert Vogt heeft net als zijn vader passie voor Alles Op Vier Wielen. Samen bezoeken wij regelmatig auto evenementen en leggen dat met vast met onze camera's. Ik ben geen vader die met zijn zoon gaat vissen, maar wel een weekend naar London gaat om daar op een druk kruispunt de mooiste auto's te fotograferen.
 
Bekijk de fraaiste plaatsjes maar eens op zijn Instagram
Gilbert Vogt