ANWB: rijd niet door op winterbanden in de zomer

Het is algemeen bekend dat je in de winter beter niet op zomerbanden kunt rijden. Door minder grip tijdens gladde weersomstandigheden is het erg onveilig. Minder bekend zijn de risico’s van het doorrijden op winterbanden in de zomer. Is dat verstandig? De ANWB deed hier onderzoek naar. Doorrijden op winterbanden in de zomer kan gevaarlijk zijn en het is in sommige gevallen zelfs verboden. Op tijd banden wisselen is dus van groot belang.

Winterbanden langere remweg in de zomer
In de zomer heb je met winterbanden een langere remweg dan met zomerbanden. Dat komt omdat het profiel van winterbanden is ontworpen voor het gebruik op een gladde ondergrond en daardoor minder effectief is op droog wegdek. Hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van winterbanden wordt. Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km per uur kan een auto met zomerbanden op droog wegdek binnen 12 meter stilstaan. Een auto met winterbanden heeft daarentegen onder dezelfde omstandigheden zo’n 14 à 15 meter nodig om tot stilstand te komen. Het verschil in remweg wordt nog groter naarmate het warmer wordt.

Minder rolweerstand winterbanden in de zomer
Winterbanden hebben minder rolweerstand dan zomerbanden. Om een band in te deuken is energie nodig. Na het indeuken veert de band voor een deel weer terug. De rubbersoort van een winterband veert meer terug dan die van een zomerband. Waar het rubber van een winterband terugveert, heeft de zomerband een dempende werking. Er wordt bij winterbanden dan ook minder energie omgezet in warmte. Doordat het rubber van de band meer terugveert, kost het minder energie om de band af te rollen, wat zorgt voor een lagere rolweerstand.

Italië verbiedt winterbanden in de zomer
Naast het feit dat het rijden op winterbanden in de zomer gevaarlijk kan zijn, is het ook niet overal ter wereld toegestaan. Zo mogen vakantiegangers die deze zomer naar Italië rijden, dat niet meer op hun winterbanden doen. Italië verbiedt in de zomermaanden namelijk een deel van de winterbanden.

Elke winterband heeft een snelheidslimiet die wordt aangegeven met een letter. Banden met de letter L (120 km per uur), M (130 per uur), N (140 per uur) P (150 per uur) en Q (160 per uur) zijn tussen 16 mei en 14 oktober niet toegestaan op de Italiaanse wegen. De banden worden voornamelijk bij kleinere modellen auto’s geleverd.

Tijdig autobanden wisselen
Wie het verbod op het rijden met bepaalde zomerbanden in Italië negeert, riskeert een boete van 419 tot 1682 euro. Daarnaast kan het voertuig in beslag worden genomen. Wees dus verstandig en laat tijdig uw winterbanden vervangen voor zomerbanden. Dit geldt ook voor campers en bestelauto’s. Voorkom zo een hoop gevaarlijke situaties en wellicht zelfs een fikse bekeuring.

Alles Op Vier Wielen - Autofotogratie

Alles Op Vier Wielen heeft een kloppend hart voor autofotografie. Dat doen wij met veel passie voor mens én machine.
 

Alles Op Vier Wielen is een vertrouwd adres voor auto fotografie in ’t Gooi en ver daar buiten. Samen bezoeken mijn zoon Robert en ik regelmatig auto evenementen / showrooms en leggen dat vast met onze camera's. 

De gastvrije en persoonlijke benadering van onze professionele autofotografie versterken het familiegevoel binnen het bedrijf.  Wij doen dat - in een ontspannen en ongedwongen sfeer- om alles zo aangenaam mogelijk te maken. 

 
 
Robert Vogt heeft net als zijn vader passie voor Alles Op Vier Wielen. Samen bezoeken wij regelmatig auto evenementen en leggen dat met vast met onze camera's. Ik ben geen vader die met zijn zoon gaat vissen, maar wel een weekend naar London gaat om daar op een druk kruispunt de mooiste auto's te fotograferen.
 
Bekijk de fraaiste plaatsjes maar eens op zijn Instagram
Gilbert Vogt