Hotel-Café restaurant De Gooische Boer naar Autodealer Van Kooy

Uit de Bussumse Historie De Gooische Boer (II) In 1938 werd er achter de oude Gooische Boer gesloopt en een nieuwe Boer gebouwd. “De zes potige knapen die deze week de mokers in de hand namen, een verse pruim in de mond, sloegen er op los. Met nuchtere toewijding, die dit vernielzuchtige vak eist, zodat de verbrijzelde stenen rondvlogen. Maar voor het zover was, hebben de stamgasten in een stemming die in het geheel niet gedrukt was, afscheid genomen.

Allen die de laatsten avond binnenkwamen mochten vrij en ongedwongen het servies waarin ze hun kopje koffie kregen na gebruik op den grond laten vallen, want scherven brengen immers geluk!”

De eigenaar had een geheel nieuw ontwerp laten maken. Het ontwerp heeft het karakter van een grote Gooische boerderij. Zo worden de overdekte terrassen gesteund door z.g. hand gedisselde balken, de vloeren zijn van Oudhollandse rode plavuizen, de gevels zijn met “onbekende delen gepotdekseld”, in het interieur vindt men aan de zolderingen de “moer- en kinderbalken” aangebracht. “De eer van dit huis is gastvrijheid” verkondigt een Gotisch opschrift. Buiten is de speelplaats uitgebreid. Het is een gebouw geworden van 30 bij 20 meter met 370 meter oppervlak! Daarin een grote zaal van 110 meter, een gezellige eetzaal van 34 meter oppervlak. Op de bovenverdieping zijn 10 logeerkamers in Oudhollandse trant.

“Tal van details werden ons getoond die er op wijzen dat men hier met alles heeft rekening gehouden wat den gasten het verblijf zoo aangenaam mogelijk kan maken. En dat ook wat de culinaire verzorging betreft men in de nieuwe Gooische Boer met voortreffelijke spijzen kennis zal kunnen maken, wij hebben ook dát mogen ervaren”.

Twintig jaar later, in april 1958, sloeg het noodlot toe. De rietgedekte Gooische Boer brandde af. Maar al op 2 juli 1959 werd het nieuwe hotel-restaurant geopend met Renault-reclame op het dak. Dit gebouw staat er nu in 2012 nog steeds, naast het Shell station. Maar een horecagelegenheid is het al lang niet meer. De verdiept aangelegde A1 maakte het onaantrekkelijk voor snelweggebruikers.

Eind 1984 werd het gesloten van vanaf januari 1988 was Mercedes Benz-dealer Van Kooy in het pand gevestigd. Huizerweg 54 - 1402 AD Bussum Telefoon 035 691 29 68

www.historischekringbussum.nl De nieuwe Gooische Boer van 1938. De Gooische Boer van 1959. hist.kring.bussum@planet.nl Klaas Oosterom Uit: Nieuwe Bussumsche Courant van 7 en 9 April 1938 Afbeeldingen uit coll. HKB

Bron: Historische Kring Bussum

Alles Op Vier Wielen - Autofotogratie

Alles Op Vier Wielen heeft een kloppend hart voor autofotografie. Dat doen wij met veel passie voor mens én machine.
 

Alles Op Vier Wielen is een vertrouwd adres voor auto fotografie in ’t Gooi en ver daar buiten. Samen bezoeken mijn zoon Robert en ik regelmatig auto evenementen / showrooms en leggen dat vast met onze camera's. 

De gastvrije en persoonlijke benadering van onze professionele autofotografie versterken het familiegevoel binnen het bedrijf.  Wij doen dat - in een ontspannen en ongedwongen sfeer- om alles zo aangenaam mogelijk te maken. 

 
 
Robert Vogt heeft net als zijn vader passie voor Alles Op Vier Wielen. Samen bezoeken wij regelmatig auto evenementen en leggen dat met vast met onze camera's. Ik ben geen vader die met zijn zoon gaat vissen, maar wel een weekend naar London gaat om daar op een druk kruispunt de mooiste auto's te fotograferen.
 
Bekijk de fraaiste plaatsjes maar eens op zijn Instagram
Gilbert Vogt