Van Kooy Groep - Een Wereld Vol Beweging

Leo Knijn is geboren op 12 maart 1939 te Amsterdam. Na het doorlopen van de HBS en de militaire dienst, nam hij op 1 juli 1961 samen met zijn vader en broer een stallingbedrijf over op het Scheldeplein te Amsterdam. Op 1 januari 1962 verkregen zij het dealerschap van het merk NSU en was de basis gelegd voor een carrière in de autobranche. In 1975 werd de familie Knijn aandeelhouder in het Van Kooy bedrijf. 

Naast alle werkzaamheden voor de VKG is Leo ook extren altijd actief geweest; zo was hij oprichter van de NDA (afdeling van de BOVAG). In 2005 is hij lid van de Raad van Commissaissen van Auto Recycling Nederland, lid van het hoofdbestuur van de Europese dealervereiniging van Mercedes-Benz en bondspenningmeester bij de BOVAG. Binnen de VKG vervult hij vooral een adviserende rol.

Hoe het allemaal begon - geschiedenis
Op 22 mei 1922 start de oude Jan van Kooy zijn eerste autobedrijf in Den Dolder. Hij doet in fietsen en motorfietsen en verhuurt auto's met chauffeur.

In 1929 begint zijn broer Henk een soort-gelijke zaak in Soest. Samen leggen ze de basis voor wat wij nu kennen als de Van Kooy Groep. Sinds 1949 is de Van Kooy Groep officieel dealer van Mercedes Benz.

[Van Kooy Amersfoortsestraatweg 43 - Bussum]

In 1951 openen de gebroeders Van Kooy een nieuwe vestiging in Baarn en in 1962 één in Naarden (de vestiging die later naar Bussum zal verhuizen). In 1965 wordt er een vestiging in Hilversum geopend en in 1974 volgt er een nieuwe grote vestiging aan de Balladelaan in Amersfoort. Deze verhuist later naar de Nijverheidsweg, waar ook nog een apart bedrijfswagencentrum komt. 

In september 1975 wordt de familie Knijn aandeelhouder van de Gebroeders Van Kooy. Ze breiden verder uit door in 1984 de vestiging Ede van Mercedes-Benz Nederland over te nemen. Begin jaren negentig wordt er een nieuwe vestiging geopend in Almere. 

[Van Kooy Cort van der Lindenlaan 46 - Naarden - Foto: Gert Hilhorst]

In 1994 stopt de Van Kooy Groep met het Mercedes-Benz dealerschap voor de vestiging in Hilversum. Hiervoor in de plaats wordt een gloednieuwe tak door de broers Knijn opgericht onder de naam Car Studio. Deze vestiging in Hilversum krijgt de naam Car Studio 't Gooi en is officieel Saab, Chriysler, Jeep en Dodge dealer. In augustus 1996 krijgt Car Studio 't Gooi een zus met de naam Car Dtudio Eemland. Deze vestiging in Amersfoort en is officieel Saab dealer.

Deze beide bedrijven vallen dan onder Knijn Beheer, daar waar van de Van Kooy bedrijven onder Van Kooy beheer vallen. 

In september 1999 wordt autobedrijf Bosboom te Soest overgenomen, een Chrysler, Jeep en Dodge dealer. Een half jaar later (maart 2000) worden Car Studio Eemland en de activiteiten van Bosboom samengevoegd en betrekken zij het pand aan de Nijverheidsweg te Amersfoort waar tot januari van dat jaar Mercedes-Benz peronenwagen vestiging zat. De Mercedes-Benz personenactiviteiten voor de regio Amersfoort zijn sinds 2000 ondergebracht in een schitterend en unieke nieuwbouwlocatie aan de A1. 

Begin 2001 besluit Fons Knijn te gaan genieten van een welverdiend pensioen en wordt Leo Knijn enig eigenaar van het bedrijf. In september van hetzelfde jaar wordt het bedrijfswagencentrum uitgebreid met een aparte vestiging voor verhuur en verkoop van bedrijfswagens; Van Kooy Rentals.

Januari 2002 wordt de Saab-tak van Car Studio 't Gooi verzelfstandigd en krijgt een eigen onderkomen in Naarden in een pand dat in het verre verleden ook al deel uit maakte van Van Kooy bedrijf. Naast een eigen pand krijgt deze vestiging ook een eigen naam; Saab 't Gooi.

Het jaar 2002 was tevens het jaar waarin de Van Kooy Groep begon met de vertegenwoordiging van een voor de groep nieuwe merk, te weten Mitsubishi. De eerste vestiging die op 1 juli 2002 voor dit merk wordt geopend, bevindt zich in Almere. Een maand later wordt de vestiging te Ede geopend en op 1 oktober wordt in Hilversum bij Car Studio 't Gooi de leegte die het vertrek van Saab naar Naarden had veroorzaakt opgevuld door Mitsubishi.

Ook in 2003 was van de Van Kooy Groep volop in beweging! Het begon met de structuurwijziging en ingebruikname van de naam Van Kooy Groep op 1 januari dat jaar. Tot die tijd worden er, zoals je in dit stukje hebt kunnen lezen, een drietal namen gebruikt. Het gebruiken van de naam Van Kooy voor alle merken en vestigingen komt voort uit de gedachte om de Van kooy Groep als een 'merk' in de markt te zetten. Daarnaast is 1 januari de datum waarop de Saab activiteiten voor Amersfoort worden verzelfstandigd in een pand dat 500 meter verwijderd is van de locatie aan de Nijverheidsweg. De ruimte die vrijkomt door het vertrek van Saab wordt opgevuld door Mitsubishi, waardoor een tweede combinatie vestiging ontstaat volgens hetzelfde concept als in Hilversum.

Het jaar 2004 begint met een verhuizing voor de medewerk(st)ers van de Mitsubishi vestiging in Ede; van de Kelvinstraat naar de Dieselstraat nummer 10, waardoor zij buren worden van hun Mercedes-Benz collega's. In april 2004 wordt een nieuwe activiteit opgestart, te weten het dealerschap voor Smart. Sinds die datum worden vanuit de Mercedes-Benz vestiging Amersfoort ook nieuwe Smarts verkocht en kunnen Smartsrijders terecht in de werkplaats. In het najaar van 2004 verhuizen ook de medewerk(st)ers van Mitsubishi Almere en nemen zij hun intrek bij hun Mercedes-Benz collega's. 

Bij alle Van Kooy vestigingen vinden zowel verkoop als aftersales activiteiten plaats. Voor ondersteuning op het gebied van personeelszaken, adminitratie, facilitaire zaken, marketing en automatisering is in Bussum een beheersmaatschappij gevestigd. 

Operationeel directeur Robin Knijn, geboren op 16 februari 1973, is in september 2006 opgestapt bij dealerbedrijf Van Kooy. “Hij heeft naar aanleiding van tegenvallende resultaten conclusies getrokken en zijn functie ter beschikking gesteld”, aldus het bedrijf. Zijn taken worden voorlopig waargenomen door Leo Knijn, de vader van Robin, die algemeen directeur is, maar bezig was zijn operationele taken af te bouwen en zich vooral op de strategie te richten. Van Kooy gaat dan ook op korte termijn op zoek naar een vervanger van Knijn junior. De Van Kooy Groep heeft veertien vestigingen in Midden-Nederland en vertegenwoordigt de merken Mercedes, Mitsubishi, Saab, Chrysler, Smart, Alfa Romeo en Mazda.

In 2006 raakt Van Kooy verder in de problemen en in juli 2007 neemt de Stern Groep Van Kooy over.

Gerelateerde berichten
13-12-2017: Van restaurant naar autodealer

Van Kooy Nieuws

Hotel-Café restaurant De Gooische Boer naar Autodealer Van Kooy

Uit de Bussumse Historie De Gooische Boer (II) In 1938 werd er achter de oude Gooische Boer gesloopt en een nieuwe Boer gebouwd. “De zes potige knapen die deze week de mokers in de hand namen, een verse pruim in de mond, sloegen er op los. Met nuchtere toewijding, die dit vernielzuchtige vak eist,...

Van Kooy Bussum - 10 jaar later

Autobedrijf Van Kooy was een begrip tot 2007 in Nederland. Leo Knijn had werkte daar op zijn kantoor op de eerste verdieping in het bijzondere pand aan de Amersfoortsestraatweg 43 in Bussum. Wij zijn inmiddels 10 jaar verder en benieuwd of er nog iets bijzonders is te ontdekken valt na zo'n lange...

Levenswerk van een bijzondere klant bij Van Kooy

Over ongeveer twee jaar moet in Baarn een museum verrijzen waar de Mercedes-Benz collectie een gepast onderdak vindt. Als Nico Ockhuisen met zijn trailer het terrein bij Van Kooy opdraaide dan wist je vrij wel zeker dat hij weer iets bijzonders had gevonden. Hij speurde tot ver buiten onze...

Mark Hilhorst en Alex Vos beginnen eigen garagebedrijf

Mark Hilhorst en Alex Vos werkten jarenlang als monteurs bij Van Kooy in Bussum. Uiteindelijk besloten de twee handige mannen voor zichzelf te beginnen aan de Baarnsche dijk 13A  in Baarn. Mark en Alex hebben samen ruim 40 jaar ervaring in de automotive branche. Als klusvrienden begonnen bij...

Jager Auto Naarden wordt Stern Point

Naarden - Het pand van Jager Auto Naarden ondergaat op dit moment een metamorfose. Stern opent binnenkort aan de Kort van de Lindenlaan 46 in Naarden de eerste vestiging van SternPoint. De komende twee jaar volgen nog 24 soortgelijke universele autobedrijven onder deze naam. Hiermee verdwijnt ook...

Beste Jos Schrier van de Stern

Bussum - Jos Schier gaat weg bij de Stern, maar in mijn tijd bij de Stern: had hij mijn hart gestolen. Als ik een sympathieke vent bij de Stern heb leren kennen, dan bij jij het wel Jos. En daarom gaan we even terug in de tijd, nu ongeveer drie jaar geleden. De Stern had net van Van Kooy...

Tros Radar - De Warme douche voor Van Kooy Bussum

Een stel is op weg naar een bruiloft. De haren zitten piekfijn, de kleren zijn netjes gestreken en het kado is mooi ingepakt. Dan begeeft de auto het. Wat nu? Een stel is op weg naar een bruiloft. De haren zitten piekfijn, de kleren zijn netjes gestreken en het kado is mooi ingepakt. Dan begeeft...

Klanten Contact Centrum (KCC) voor Van Kooy

Van Kooy is op dit moment druk doende met de oprichting van een KCC, zodat vanaf begin najaar alle telefoontjes voor alle vestigingen in Bussum worden opgenomen. Claudia Kamphuis houdt zich bezig met het structureren en coördineren van het leiding geven aan het contact centrum. Het KCC is dagelijks...

Van Kooy opent nieuwe vestiging in Amersfoort

Amersfoort - Op vrijdag 18 februari 2000 is Van Kooy Amersfoort officieel geopend. De Mercedes-Benz belevenis-wereld, zoals Van Kooy graag genoemd wil worden, heeft een unieke locatie aan de A1 zijn deuren geopend. Het pand is duidelijk herkenbaar als een 'black box' waar de klant aan de buitenkant...

Introductie Mercedes-Benz C-Klasse W202 in Nijkerk

Nijkerk - De meeste werknemers weten nu echt niet hoe een nieuw model rijdt en juist die beleving is zo enorm belangrijk.  Alle introductiecursussen van nieuwe modellen worden in Nijkerk gegeven. Daar leerde je in een of twee dagen een nieuwe model kennen zodat je goed voorbereid de klant kon...

Toni Boltini wordt 'gewoon' weer vader

Naarden - Toni Boltini heeft zijn Mercedes Benz in onderhoud bij Van Kooy Bussum. We halen en brengen de auto regelmatig in Oud Valkeveen op, waar hij woont. Toni Boltini rijdt een witte Mercedes Benz 124 type uit de 200-300 serie T-uitvoering (station). Ooit was hij beroemd, befaamd en...

Ad Visser is al jaren met TOPPOP gestopt en toch blijft iedereen hem herkennen

Ad Visser rijdt al heel lang Mercedes Benz uit de 200/300 serie (124/210/211 type). Hij woont al jaren in Bussum en heeft een speciale regeling met de importeur. De auto’s van Ad Visser worden door Van Kooy Bussum afgeleverd. Ad Visser is geen planner. Alleen de noodzakelijke dingen zet hij in...

Droomvliegtuig Lars-Erik Magnusson

Blaricum - Een van de grootste statussymbolen van deze tijd is het hebben van een eigen vliegtuig. En dan liefst nog een jet. Het is wel een kostbare hobby. Je moet vaste bemanning in dienst nemen, het onderhoud betalen, landingsrechten en brandstof. Zo'n eigen vliegtuig heeft alleen zin als er...

Van Kooy vestigingen poëtisch gefotografeerd

Bussum 5 september 1991 - Toen de kopij en de schetsen voor een Van Kooy bedrijfsfolder in een vergevorderd stadium waren, moest er een keus gemaakt worden voor de vorm van de fotografie van de zeven vestigingen. Paul Knijn, die verantwoordelijk is voor dit soort producties, kwam met het...

Nieuwe company car voor 'TV-Vader' Koos Postema

Amersfoort - De door velen als vader van de Nederlandse televisie betitelde Koos Postema, nam op 28 mei 1991 de sleuteltjes van zijn Mercedes-Benz 190D 2.5 in ontvangst. Koos Postuma - Van Kooy Zeist - Steropmotorkap.nl  Als trouwe klant van Jan Hendriks van de vestiging Amersfoort, is...

Van Kooy Ede, het verre familielid

In 1984 nam Van Kooy de vestiging Ede over van Mercedes-Benz Nederland. Hennie Slooven verruilde Volvo voor Mercedes en werd vestigingsleider. “Ik heb dus het hele integratieproces van Van Kooy begeleid en een eigen rayon en klantenbestand opgebouwd”, zegt Hennie. En meteen relativerend: “Nou ja,...

Personeelsblad Kooy-Koppel

Internet bestond nog niet, hoe hou je dan alle collega's op de hoogte? Met een professioneel personeelsblad Kooy-Koppel genaamd. Het Van Kooy personeelsblaadje staat weer vol met allemaal nieuwtjes over ons bedrijf. De Van Kooy historie en niet te vergeten de activiteiten van personeelsvereniging...

Taxi 19000

Bussum/Hilversum - Het is halverwege jaren tachtig als Jan de Zeeuw 'Taxibedrijf 19000' opricht. Hij weet als enige taxibedrijf een contract met 'de oproepwereld' af te sluiten.   Hierdoor is het voor Jan de Zeeuw mogelijk om meerdere auto's tegelijkertijd te kopen en laten rijden in de...

Alles Op Vier Wielen - Autofotogratie

Alles Op Vier Wielen heeft een kloppend hart voor autofotografie. Dat doen wij met veel passie voor mens én machine.
 

Alles Op Vier Wielen is een vertrouwd adres voor auto fotografie in ’t Gooi en ver daar buiten. Samen bezoeken mijn zoon Robert en ik regelmatig auto evenementen / showrooms en leggen dat vast met onze camera's. 

De gastvrije en persoonlijke benadering van onze professionele autofotografie versterken het familiegevoel binnen het bedrijf.  Wij doen dat - in een ontspannen en ongedwongen sfeer- om alles zo aangenaam mogelijk te maken. 

 
 
Robert Vogt heeft net als zijn vader passie voor Alles Op Vier Wielen. Samen bezoeken wij regelmatig auto evenementen en leggen dat met vast met onze camera's. Ik ben geen vader die met zijn zoon gaat vissen, maar wel een weekend naar London gaat om daar op een druk kruispunt de mooiste auto's te fotograferen.
 
Bekijk de fraaiste plaatsjes maar eens op zijn Instagram
Gilbert Vogt